A betonba öntött jövő, avagy a láncfűrész az ácsok Jedi kardja

Készült: 2012. 11. 22.

„Ha hajót akarsz építeni, ne azért hívd össze az embereket, hogy fát vágjanak, szerszámokat készítsenek, hanem ültesd el bennük a távoli végtelen iránti vágyakozást."

Antoine de Saint-Exupéry

falak2

Tesz-vesz város szorgos hétköznapjai és szombatjai a haladás szimbólumai. Az az ember, aki ahhoz szokott, hogy 1 darab betonkeverő mellett mélabúsan támasztják a lapátot a megkeseredett melósok, itt mást kell, hogy tapasztaljanak. Ami az egyik nap még csak kövekkel leborított talaj, az másnapra már le van betonozva, harmadnapra már áll egy fal, ami szüli a következőt, majd tető kerül rájuk. Ez bizony nem a „Te, Tibi, nem láttad a sörnyitót?” hozzáállás. Ez az építkezés fizikai, munkás része, a puszta beton és vas egymásra helyezése a megfelelő technikával.

De vajon miért is történik ez? Mi az ok? Fiatalok vagyunk, nem öregszünk- gondolhatjuk, pedig ha jobban szétnézünk, bizony de. Újabb és újabb generációk nőnek fel körülöttünk és érdeklődők egész hada bombázza nap mint nap a centrumainkat. Ahogy bővülünk, úgy van szükségünk nagyobb és korszerűbb helyre, ami otthont ad ezeknek a friss és érdeklődő tudatoknak. 50 és 100 év, amiben gondolkodnunk kell előre, így az épülettel kapcsolatos beruházásnak is ezzel a léptékkel kell számolni. Jobb és megtérülőbb, ha nem kevesebb befektetéssel, 5-10 évre építkezünk, mert ahogy beütjük az utolsó szöget, a mögöttünk lévő már húzza is ki és az egész kezdődik elölről.

falak1

Szélesíthetjük mi is tudatunkat, legyenek a távlatok minél nagyobbak és merészebbek és ne legyünk türelmetlenek. Mint ahogy egy egyetem sem csak az utolsó év végén történő diplomaosztóról szól, úgy az építkezés sem csak a kulcsátadó ünnepélyt jelenti. El kell telnie egy bizonyos időnek, közben pedig van ennek a folyamatnak egyfajta mindennapos betonos szürkesége, fűszerezve a kalapácsok és munkagépek mindenki számára ismert monoton hangjával, zakatolásával, kissé beszűkült tér a látogatók számára és ehhez jön aktuálisan a beköszöntő télies idő nem túl vidám monotonitása is. De látni kell a célt és továbbgondolni a jelenlegi állapotot.

Egyszóval reméljük, ezt az épületet az unokáink is látni és használni fogják minden lény javára.

falak3

Blogarchive

Kagyu Base Project

Az örömre építünk!

 

Kapcsolat

​+36 20 349 89 89


E-mail:

info@buddhizmusma.hu