Rolling Stones

Készült: 2013. 02. 28.

avagy Kocka kalandjai a világ tetején

Katmanduból jelentkezem, és próbálom teljesíteni a megbízásomat, de nem egyszerű. A Szvajambu szép tiszta, semmit nem lehet ott hagyni, mert másnapra mindent eltakarítanak. Ezért úgy határoztam, hogy édeskettesben meglátogatjuk a többi nevezetességet is, és a végén eldöntjük, mi legyen kissé nehézkes, kocka barátom sorsa.

Tehát az első állomás a Szvajambu.

KBP nepal1 web

 

Katmandu, 2013. február 8.

A Szvajambu után másnap kicsit nehezen keltünk, mert a sok lépcső kifárasztott minket. Csecsu Rinpocse mondta egyszer, hogy ha Katmanduban vagy, akkor az első utad vezessen a Szvajambura. És hogy ez ne legyen elég, a lépcsősoron nem szabad megállni, hanem folyamatosan menetelve kell a csúcsot elérni. Tehát férfi barátaim, előre: a csúcsot egy szuszra kell meghódítani! Így kifáradtunk, és másnap nehézkesen keltünk. De sebaj, irány Patan! Ez Katmandu óvárosi része. Nagyon szép, és ami a küldetésünket illeti, hasznos hely a dharmashop szempontjából. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb szobrokat lehet találni errefelé. Szinte minden utcában kopácsolást hallasz a házakból. Készülnek a szobrok, a vésnökök dolgoznak.

KBP nepal3 col web

 

Katmandu, 2013. február 10.

És igen! Eljött az a nap, amikor olyat tettünk, amit előttünk senki. Óriási előkészületek történtek a nagy tett végrehajtása érdekében. Először is le kellett állítani Katmandu teljes forgalmát. Nem kis feladat, de kocka barátommal nincs előttünk lehetetlen, csak tehetetlen. Szóval el kellett jutnunk egészen a kormányhivatalig. Itt persze minden könnyebben megy, mint otthon – bár kiskirályokat találunk mindenütt –, és pár kutyinka baksis fejében elintézték nekünk, hogy általános sztrájkot hirdessenek. Na, ez azzal jár, hogy az égvilágon nem közlekedik senki, semmilyen autó, taxi és egyéb hangot és bűzt okádó jármű nincs az utakon. Kizárólag néhány turistákat szállító busz működik.

Van ennek jótékony hatása is. Szokatlan módon csend van. Azt tudni kell, hogy itt a KRESZ a duda, és amelyik jármű orra előrébb van, az győz. Van sztrájk, nincs autó, nincs duda.

Szóval, miután leállították a forgalmat, irány a Bodha. Így Zsannal, indiai testvéremmel, aki nepáli, elindultunk, hogy a tervünket kivitelezzük. Pár kutyinka baksis után az eredmény íme, itt látható:

stupa1

Nem látjátok? Segítek...

stupa2

És sikerült. Föltettük barátunkat a sztúpa bumpájára, a lépcsőre. Kocka megsúgta utána bizalmasan, hogy ennyire jól még nem érezte magát sehol, és ha van rá lehetőség, itt szeretné nyugdíjas kalpáit eltölteni. Megígértem neki, hogy megbeszélem veletek, mit szóltok az ötlethez. Manang Kavar Dong el tud intézni még egy sztrájkot, így nem lesz feltűnő, ha Kocka bekerül a sztúpa legfelső, aranyozott részébe. Szép kilátása nyílik majd mindenfelé, és nem fogja senki háborgatni. A magyar baráti kapcsolatot viszont a szél hátán körbe tudja küldeni szerte az ország szent helyeire.

Szóval, amit elterveztünk, azt véghezvittük, így felhívtuk a kormányhivatalban lévő kapcsolatunkat, Manang Kavar Dongot, hogy most már fújja le a sztrájkot, mert az emberek kezdenek zúgolódni. Hát, ez volt az utóbbi idők legnagyobb vállalkozása.

A következő hely, ahol szintén megpróbáltatások elé néztünk, Pharping kis szent helye volt. Majdnem kitiltottak minket a helyről. Egy végtelenül vérmes menyecske – valahol a 80 és a halál közt – megpróbálta becsukni előttünk az egyik gompa ajtaját, és valamit nagyon magyarázott, hogy takarodjunk el onnét. Kimutatta a foga fehérjét –más nem is volt neki. Még szerencse hogy Zsan – az indiai, aki nepáli – szintén velünk volt, és elmondta neki, hogy gyakorlók vagyunk, Karmapa, meg Serab Gyalcen, meg minden. Ezután még majdnem cogot is kaptunk, de érezte a hölgy, hogy az túl nagy váltás lett volna, így csak kedvesen mosolygott, és elbúcsúztunk.

Ide jutottunk : 

Vajrajogini hely 

vajrajogini

Majd egy kis séta után:

Guru Rinpocse hely

gururinpocseplace

 Nekem Csecsu Rinpocse jutott róla eszembe.

csecsurimpocse

Nem? De. Már megint igazam van. Nem? De.

Még egy utolsó kihívás vár ránk mielőtt a végső nyughelyet kitaláljuk...

 

Katmandu, 2013. február 26.

Az utolsó kihívás Serab Gyalcen Rinpocse volt, akivel a mi kis Káoszpillangónk egy esti találkozót szervezett. Nem volt egyszerű, mert Rinpocse most tartja az 1 hónapos Mani-pudzsát reggel 6-tól este 6-ig, és utána tud csak dolgozni, embereket fogadni, stb. Ennek megfelelően nagyon fáradt, így külön kérés volt Ani részéről, hogy csak rövid látogatást tegyünk. Így is tettünk. És az eredmény:

sherabgyrimpocse

Elmeséltük, mit jelent a Kagyü Base Project, és képzeljétek, adományt is kaptunk Rinpocsétól: 101 USD. Volt nagy örömködés. Rinpocse tényleg fáradt volt, így néhány kérdésre válaszolt, de aztán udvariasan elköszönt.

Ismét élményekben gazdag pillanatokkal térhettünk haza.

És mi lesz Kocka sorsa? Bekerül a világ talán legismertebb, legrégibb, legszentebb, leg-leg-leg.... (nem a Rózsa Gyuri műsorába) sztúpájának tetejébe. Ez nem most lesz, hanem kb. 2 hónap múlva. Kapunk róla értesítést fényképekkel dokumentálva.

Blogarchive

Kagyu Base Project

Az örömre építünk!

 

Kapcsolat

​+36 20 349 89 89


E-mail:

info@buddhizmusma.hu