Energiatudatos meditációs központ

Készült: 2013. 05. 16.

Épül az energiatudatos Országos és Nemzetközi Gyémánt Út meditációs központunk

Az épületünk tervezésekor alaposan megvizsgáltuk az alternatív energetikai rendszerek alkalmazásának lehetőségeit, hogy Láma Ole tanácsát követve hosszú távon gondolkozzunk és cselekedjünk. Az egyre növekvő gáz-, villany- és vízárak mellett és a környezettudatos törekvések miatt érdemes volt elgondolkodnunk azon, hogy milyen takarékosabb, környezetkímélőbb megoldásokat választhatunk meditációs központunk építésekor.

Az épület energiatudatos működését alapvetően három tényező határozza meg:

1. Az energiaszükséglet minimalizálása

2. A lecsökkentett energia optimális előállítása

3. A felhasználói magatartás


Az energiaszükséglet minimalizálására a következőket vettük számításba:

Energiahatékony világítás

A világítási rendszerben jelentős költségcsökkentést érhetünk el energiatakarékos izzók alkalmazásával, így a világítástechnikus tanácsára LED izzók beépítése mellett döntöttünk.

A beszerzési költségeket, valamint a karbantartási és energiaköltségeket is számba véve, azt kell látnunk, hogy hosszú távon a LED világítás messze felülmúlja a hagyományos izzókat és halogéneket, és erőteljesen fenyegeti a kompakt fénycsövek világát is, mivel közel 80%-kal csökken a világításra fordított energiafogyasztást.


Jó szigetelésű ablakok

Mivel a belső udvar felé végig üvegfelületünk lesz, így fontos a jó hőszigetelésű ablakok alkalmazása, ezért jó hőszigetelésű ablakokat terveztünk be az új szárny egész területére.

ablak


Hogyan tudjuk optimalizálni az energia előállítást?

Az energia előállítás optimalizálását a centrumunk esetében az alábbi lépésekkel valósítjuk meg:


Energiahatékony hőtermelés és hűtés

Megújuló energiaforrások alkalmazásával az épület energiaellátása nagyban csökkenthető, így centrumunkban talajszondás hőszivattyús rendszer kerül kialakításra.

A hőszivattyú, mint a neve is mutatja, valaminek a szállítására szolgál, ám a hagyományos szivattyúval ellentétben ez nem vizet, hanem hőt szállít. A hőszivattyúval a talajban lévő hőenergiát tudjuk hasznosítani. A rendszer egyedülálló előnye, hogy télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre használható fel, így a kánikulában a hűtőberendezések villamosenergia-fogyasztása csökkenthető.

szonda


Energiahatékony légtechnika

Az épületek természetes szellőzése, a helyiségek optimális légcsereszámának biztosítása nem mindig megoldott. Megoldás lehet a mesterséges szellőztetés alkalmazása, sőt hővisszanyerő beépítése esetén az energiafelhasználásban további megtakarítás érhető el.

Ezzel az új épületszárnnyal így nem csak a világ legnagyobb városi Gyémánt Út buddhista központja fog felépülni, hanem egyben egy korszerű, környezettudatos meditációs központ is.

Blogarchive

Kagyu Base Project

Az örömre építünk!

 

Kapcsolat

​+36 20 349 89 89


E-mail:

info@buddhizmusma.hu