A tízpercesekről

Készült: 2012. 05. 01.

Ezzel az oldallal szeretnénk segíteni a centrumok 10percesre felkészülőit.

Az oldal csak irányt mutat, nem pótolja az egyéni kutatás. 

 A meditáció előtti tízperceseket Láma Ole azért javasolja, hogy mindenki megtanuljon a buddhizmus sarkalatos pontjairól összeszedetten beszélni - akkor is "ha a szocialista bácsikánk rákérdez a családi ebéd alatt".

A tízpercesek keretében tehát alapvető dolgokról - Buddha, menedék, karma működése, meditáció, stb. - kellene lehetőleg felkészülve beszélni. Ott és abban a pillanatban a Gyémánt Utat képviseljük, ami  felelősséggel jár.

Mindig legyünk tudatában, hogy érthetően továbbítsunk Buddha tanításait. Kerüljük a magasröptű témákat, (pl. mahamudra) mivel gyakran a hallgatóság még a dharma vagy épp a karma fogalmával sincsenek tisztában. A felajánlott témákból érdemes választani. 

A kiadványaink által használt kifejezéseket érdemes alkalmazni. Ezek hosszas fordítói egyeztetések eredményei amelyek a mai világ nyelvezetéhez közelítenek, mégis követik a tanítások nemes tartalmát.  

Ebben az esetben nem a saját élmények, pillanatnyi meglátások ecsetelése, vagy a kacagtató, "stand-up comedy" stílus a cél, sem az, hogy 20 perces nagyívű "tanítást" adjunk.

Még egy lényeges pont: a 16.Karmapa meditációt sem kell szó szerint bemutatnunk, mert ezzel elvesszük az élmény frissességét - ez önmagában egy vezetett meditáció (Láma Ole sem magyarázza el, mielőtt elkezdenénk a nyilvános előadásokon).

Ha valamivel nem vagyunk tisztában, érdemes megkérdezni, felhívni egy tanítót, vagy egy dharmában jártas barátunkkal átbeszélni a választott témát .

A félkészülés forrásaiként javasoljuk az „Ahogy a dolgok vannak" c. könyvet, melynek rövid fejezetei éppen elegendőek. Ugyanígy kitűnőek a Buddhizmus Ma magazin cikkei.

 

A források menünél az 2009-ig az összes magazin tartalomjegyzéke megtalálható 
(ez kiegészül hamarosan), megtalálható itt az "Ahogy ..."  tartalomjegyzéke is. 
 
A digitális megjelenés nem jelent valódi konkurenciát a papíralapú kiadásnak, de lépést tart a korral.
A keskeny szövegtörzs telefonon is olvashatóvá tesz a tartalmat.
 

Érdekes még: Láma Ole a Tízpercesekről

Steve James: Az igazi fejlődés a komfortzónán túl kezdődik