Tízpercesekről Láma Ole

Készült: 2012. 05. 02.

Kérdés: Tartunk tízperceseket, meglátogatnak bennünket utazó tanítók és nézzük a videóidat. Van értelme ezekről vitatkozni, hogy mi hangzott el, vagy jobb csak hallgatni?

Láma Ole: Kérlek, mi nem hitvallás vagyunk, hanem tapasztalati vallás. Ha valaki teljesen be tudja fogadni a dolgokat, az jó. Ha valakinek ehhez kérdéseket kell feltennie, az szintén jó. A kérdéseket meg kell válaszolni. Ugyanakkor nem kell túltárgyalni a dolgokat, mert így az áldás elmegy. Azonban biztosan kell kérdezni azokról a dolgokról, amik a tapasztalás útjában állnak. És ha van pár régi ember körülöttünk, akik hozzá tudják tenni a tapasztalataikat, az nagyon jelentőségteljes lesz. Jó érzésnek kell megjelennie és passzolni fog minden. Végül is minden a lehetőségek művészete.

Az új embereknek nem kéne tízperceseket tartaniuk. Talán olvastak valamit és egy intellektuális szinten összerakták, de nincs tapasztalat és érettség mögötte. Az embereknek meg kell tanulniuk valamit először, és hallgatniuk, aztán ez folytatódik tovább. Ha olyan emberek jönnek be, akik nem tudnak semmit, de nagyot akarnak mondani, meg kell mondanunk nekik, hogy mi csak azért beszélünk, hogy tiszták legyenek a dolgok, egyébként meditálunk. Mindezek után a barátaink még évekig ott lesznek körülöttünk.