Mantra jelentése

Készült: 2012. 05. 09.

Mantrákat használva egy energiamezőt hozol létre magad körül, belül pedig egyfajta nyitottság jelenik meg. A mantrák így működnek. Olyan az egész, mint egy energiahíd a külső és a belső tudatosság között.

Különféle mantrák léteznek. Az OM MANI PEME HUNG általános áldás mindenki javára. A KARMAPA CSENNO aktivitást, a BENZA SZATTO tisztulást eredményez, Minden buddhának öt mantrája van az öt energiaközpontban, de mindegyiknek ugyanaz a lényegisége: a tér ereje és együttérzése.

A mantra olyan, mintha telefonálnál valakinek. Először jön a búgó hang, ami jelzi, hogy most tárcsázhatsz Tokióba vagy Koppenhágába vagy akárhová: ez az OM szótagnak felel meg, amivel a mantra kezdődik. Vannak olyan mantrák is – mint például a KARMAPA CSENNO –, ahol nincs OM, mert ilyenkor állandóan kapcsolatban vagy, de általában a mantrák OM-mal kezdődnek. Ezután a hanggal, a mantra további részével hívod a számot. Hívod a buddhát: MANI PEME, BENZA SZATTO, TARE TUTARE TURE stb., és a buddha soha nem foglalt. Ez után elmondod, hogy mit akarsz tőlük. Ha erőt kérsz, azt mondod: HUNG, ha egy női buddhától szeretnél valami jót, akkor azt mondod: TRAM, ha egy férfi buddha szeretetét akarod, akkor HRI-t mondasz a végén, ha azt akarod, hogy a buddha átvágjon valamit, azt mondod: PHÉ, ha pedig azt akarod, hogy a buddha kiterjessze az aktivitását, és sokakat megérintsen, azt mondod: SZOHA. és mantrákat mondasz, mivel ezek energiahidat hoznak létre

Minden a lehetőség művészete. A kevés meditáció jobb, mint ha egyáltalán nem meditálnánk. Nagyon erős a hatás, ha egy buddhamezőt a térben teljesen tisztán meg tudsz tartani, hallod a mantra mély vibrációját, és ezzel egy időben a mala golyóit érzed a kezedben. Ám ha csak a vibráció és az érzés van meg, az is nagyon jó. Ha csak a golyók vannak a kezedben, a tudatod akkor is emlékezik a meditációra – és ez is nagyon jó. Amikor meditálsz, két nemkívánatos véglet létezik: nem akarod, hogy az érzések és a gondolatok elragadjanak, mert akkor már nem meditálsz, ráadásul furcsán érzed magad, amikor megpróbálod elhessegetni őket. Leírhatod egy papírra, hogy a buddha a fejed fölött vagy előtted van, és amikor elveszíted a koncentrációt, rápillantasz, eszedbe jut, és vissza tudsz térni rá. A meditációnak mindig ajándéknak kell lennie. Nem szabad úgy gondolkodni, hogy „kell" vagy „nem szabad meditálnom". Ne elmélkedj azon, hogy jól vagy rosszul meditálsz-e, csak időzz abban, ami történik. Akkor jön a tisztaság, amikor többé már nem félsz és nem remélsz. Abban a pillanatban időzz, ami éppen van, mert a múltban és a jövőben való kalandozás nem meditáció. A meditáció: pihenni, időzni abban, ami itt és most van, ebből jelenik meg majd a megértésed. Azt az állapotot keressük, ami félelem és remény nélküli.

Ha minden egyes szótagot kiejtesz, akkor nem lehetsz túl gyors. Ha elkezdesz elhagyni szótagokat, akkor csökken a mantra hatékonysága. Ha viszont erőteljesen, nagy erővel mondod a mantrát, az segítheti a meditációd erejét. Csak arra vigyázz, hogy ne veszíts el egyetlen szótagot sem. Ott van például a százszótagú mantra; mondhatod nagyon gyorsan egészen addig, amíg mindegyik szótag megvan. Akkor a mandala száz buddhája megjelenik. De ha szótagokat veszítesz, akkor nem lesz olyan hatékony a mantrázás, mert lesznek buddhák, akik nem jönnek el. Mondhatod nagyon lassan is, mindkét mód lehetséges. Az a lényeg, hogy ne veszíts szótagokat. A mantra kezdete – az OM – olyan, mintha felemelnénk a telefonkagylót, jön a vonalhang, ami azt jelenti tárcsázhatunk. Beütjük a számot – MANI PEME, BENZA SZATTO, TARE TUTTARE TURE –, és mivel a buddhák sosem foglaltak, elmondhatjuk, mit szeretnénk tőlük. A HUNG szótaggal erőt kérsz, a TRAMmal női együttérzést, a HRI szótaggal férfi együttérzést, a PHÉ-vel átvághatsz, a SZOHA szótaggal pedig szétterjeszthetsz valamit. Ez mind elérhető.

Az OM MANI PEME HUNG hat szótagja nagyon fontos, mert eltávolítja a zavaró érzelmeket, melyek nehéz újraszületést eredményeznének. Az OM vibrációja a büszkeséget, a MA a féltékenységet távolítja el, a NI a vágyat, a PE a nemtudást vágja át, a ME a mohóságot, a HUNG pedig a haragot távolítja el. Ha tehát ezt a mantrát használod, a hat újraszületés egyikébe sem kerülsz, hanem egy tisztaföldre születsz. Ez a nagyon fontos mantra nem különbözik a KARMAPA CSENNO-tól. Karmapa a buddha teste, az OM MANI PEME HUNG pedig Karmapa tudata.