Menedékvétel

Készült: 2012. 05. 09.

A mendéket a Lámától kapjuk, úgy mint egy ajándékot, amely tudatunk belső gazdagságához kapcsol minket.

Az újak a megfelelő információk hiányában gyakran előbb elmennek, ezért hasznos, ha a gyakorlók bevezetik és kísérik azokat, akik most vesznek menedéket. Erre az Láma előadásai végén kerül sor. 

Mit jelent a menedékvétel?

Azt, hogy az adott pillanattól kezdve egészen addig, míg meg nem világosodunk, a Buddhában, a dharmában és a szanghában keresünk menedéket.

Miért van szükségünk a menedék e három aspektusára?

A Buddhán keresztül azokhoz a kvalitásokhoz kapcsolódunk, melyeket Shakjamuni Buddha megvalósított. A dharma Buddha tanításait jelenti, melyek megmutatják az utat, amin keresztül elérhetőek a kvalitások. Aztán szükségünk van olyasvalakire, aki megtanítja nekünk a dharmát, olyasvalakire, aki maga is megvalósította mindezt, azaz a gyakorláson keresztül sikeresen elérte a kívánt eredményeket-egy képzett tanítóra. Tehát képzett tanítókra támaszkodunk, akik a különleges szanghát alkotják, hogy megosszák velünk tudásukat és a módszereket.

Általában kétféle szangháról beszélhetünk: az általános és a különleges szangháról. Lényeges megértenünk, hogy a menedéket a különleges szanghában veszünk. A szangha szó közösséget jelent. A különleges szanghát olyan szellemi vezetők alkotják, akik maguk is megvalósítást értek el a Buddha által tanított dharma gyakorlásán keresztül. Talán még nem rendelkeznek egy Buddha teljes megvalósításával, de szert tettek már olyan kvalitásokra, melyeket képesek másoknak átadni. Hagyományosan a különleges szangha alatt a bodhiszattvákat értjük. Másfelől az általános szangha vonatkozhat az összes olyan szellemi vezetőre, akiktől tanításokat kapunk, sőt a dharmát gyakorlók közösségét is szanghának nevezzük.

Mit jelent a menedék? Védelmet. Védelmet a téves úttól, a téves elképzelésektől és a negatív tettek elkövetésétől. A védelem eme alapvető jelentéséből indulunk ki, aztán fokozatosan egyre mélyebben és átfogóbban értjük majd meg a menedék jelentését.