Megvilágosodás tudat, a bodhicsitta kifejlesztése

Készült: 2012. 05. 09.

Miután menedéket vettünk, jó, ha elkerüljük, hogy mindig csak magunkra gondoljunk, miközben kizárunk másokat. Ehelyett a megvilágosodott hozzáállást kell alkalmaznunk, az együttérző motivációt mindabban, amit gondolunk, mondunk és teszünk. Őszintén foglalkoztat minket a lények szenvedése, és azt kívánjuk, hogy szabaduljanak meg.

A megvilágosodott hozzáállásnak nem szabad pusztán egy gondolatnak maradnia. Azzal kezdjük, hogy egy kicsit megnyílunk mások felé. Ha nyitottabbak vagyunk, akkor ez lehető teszi, hogy többet is gondoljunk rájuk, aztán többet osszunk meg velük, és még hasznosabbak legyünk számukra. Ez az a folyamat, amit el kell sajátítanunk, hogy minden hasznosat megosszunk másokkal.

Az összes buddhista tanítás hangsúlyozza azt a lényeges pontot, hogy ki kell fejlesztenünk a megvilágosodott hozzáállást, annak érdekében, hogy nyitottabbá váljunk. Nem számít, hogy nem vagyunk még teljesen nyitottak, vagy hogy nem vagyunk képesek mindent megtenni másokért. A dolog lényege, hogy itt és most elkezdjünk magunkon dolgozni, és kapcsolódjunk a belső képességeinkhez bármilyen szinten is, álljunk jelenleg. Tegyük meg azt, amire képesek vagyunk. Ez nagyon fontos. Például, amint kicsit is megnyitjuk magunkat, mindjárt rendelkezünk egy alapvető kvalitással, amit fejleszthetünk és kiteljesíthetünk. Jelenleg, a nemtudásunk eredményeként büszkeséget, mohóságot és más negatív érzelmeket tapasztalunk. Hatásuk következtében csak és kizárólag „nagy" dolgokat akarunk csinálni. Nemsokára azonban felismerjük, hogy erre nem vagyunk képesek, és kezdjük elveszíteni önbizalmunkat. Éppen ezért fontos megértenünk, hogy senki nem várja el tőlünk, hogy már most egy bizonyos szinten legyünk, inkább a tőlünk telhető legjobbat kell tennünk, a saját képességeinknek megfelelően. Ezt jelenti a megvilágosodott hozzáállás kifejlesztése.