Alapgyakorlatok - ngondro

Készült: 2012. 05. 09.

Felkészülés az alapgyakorlatokra

Az alapgyakorlatok (tib. ngöndro) a négy alapgondolatból és az ugyancsak négy különleges előkészítőből áll. Ezek tesznek minket alkalmassá arra, hogy később a fő meditációs gyakorlatot végezzük. Mielőtt azonban belekezdenénk az alapgyakorlatokba, fel kell készülnünk.

Ez egyszerűen hangzik, de mit is jelent ez a felkészülés?

Azt, hogy meghallgatjuk a tanításokat, átgondoljuk és alkalmazzuk őket, azért, hogy megérthessük a tanítások és gyakorlás mélyebb jelentőségét.

Mire is készülünk fel?

A Buddha tanításain alapuló összes gyakorlat célja nem más, minthogy megismerjük a tudatunkat. Amikor elértük ezt a célt, akkor mondjuk, hogy megvilágosodtunk, vagy megvalósítottuk a Buddhaság állapotát. Ezek csupán kifejezések, melyek néha összezavarhatnak minket, mivel a megvilágosodás nem írható le fogalmakkal.

Beszélünk a megvilágosodásról, de egyelőre csak a fogalmak szintjén. Nem vagyunk igazán tisztába vele, mit jelent. Valójában, a megvilágosodás az állapot, amikor a tudat tiszta, kimozdíthatatlan és mentes a nem tudástól. Ezt a tudatállapotot tibetiül úgy nevezik, hogy szangye. A szan teljesen tisztát, szennyeződésektől mentest jelent, a gye pedig teljesen kibontakozott vagy mindent magába foglaló bölcsességet. Ez olyan állapot, amikor szertefoszlik a nemtudás és az előre gyártott merev elképzelések, amikor a tudat teljesen tisztában van önmagával.

A tanítások meghallgatása, átgondolása és gyakorlatban való alkalmazása

Először is nyitott tudattal meg kell hallgatnunk a tanításokat, és meg kell próbálnunk megérteni őket. Később, amikor gyakorlunk, már nem érjük be ennyivel, de ez az elvárás nem gátol minket, hanem mélyebb megértést eredményez, újabb tapasztalathoz segít. Fontos, hogy miképp alkalmazzuk a tanításokat. Ha már kaptunk tanításokat, és ezeket gyakoroljuk, akkor folyatatnunk kell a gyakorlást, és egyre mélyebbre hatolnunk a jelentésükben. Azoknak, akik csak most találkoznak a tanításokkal, talán nehezükre esik megérteni őket. Talán nem az, amit kerestek. Azonban bármit is akarnak a buddhizmustól, szükségük lesz a dharmára.

Például, tegyük fel, hogy egy házat akarunk vásárolni. Míg keressük a megfelelőt, nem különösebben foglalkoztat a karbantartott kert, vagy a gyep állapota. Aztán megtaláljuk a házat, amelyik tetszik, és beköltözünk. Amint berendezkedtünk, elkezdünk olyan további dolgokra is gondolni, mint egy szép kert és így tovább. Néhányan azért fordulnak a tanításokhoz, hogy megoldást találjanak a problémáikra, nekik az a legfontosabb, hogy ezektől megszabaduljanak Mások tisztábban, akarnak látni, és eredményesebbek akarnak lenni az életükben.

Bármelyik esetről is legyen szó , kiválogatják a tanítások azon részeit, melyek kedvükre valók, vagy amit használni tudnak, hogy aztán a saját helyzetükben alkalmazzák. Aztán később újra úgy érzik, hogy valami hiányzik. Ezért fontos az, hogy nyitottak legyünk, ne korlátozzuk a víziónkat. Ahogy egyre többet és többet gyakorlunk, ahogy egyre több tanítást hallgatunk meg, nagyon lassan elkezdünk megnyílni. Ez aztán megerősíti bennünk azt, hogy a megvilágosodás igenis, nagyon fontos. Kezdetben, a legtöbb emberben még nincs meg e törekvés a megvilágosodásra. Ezért a tanítók, akik tudatában vannak az emberek hajlamainak, olyan lényegi pontokról beszélnek, melyek rövid-és hosszútávon egyaránt hasznosak. Szükségtelen is mondani persze, hogy mindez a gyakorlókon múlik. Neki kell átültetni gyakorlatba, amit megtanult, miközben tudatában van, hogy a megvilágosodás a végső cél. Ez egy folyamatos és fokozatos folyamat Nem jó, ha csak akkor támaszkodunk a tanításokra, ha problémáink vannak, és amint megoldódtak, elfeledkezünk róluk. Mindig a szerint kell eljárnunk, hogy meghallgatjuk, átgondoljuk, és gyakorlatba ültetjük a tanításokat. Ilyen módon felkészítjük magunkat az alapgyakorlatokra. Azt fogjuk találni, hogy a hétköznapokban is egyre inkább a tanításoknak megfelelően fogunk cselekedni. Ennek eredményeképp tetteinkkel egyre inkább válunk mások és magunk javára.

Célunk a megvilágosodás

Sokan jönnek tanításokért, de nem egész biztosak abban, hogy mit is keresnek valójában. Például, meg szeretnék érteni az életet, de sokkal jobb, ha a tudat megvilágosodott állapotát tűzzük ki célul-ekkor az elhatározás pillanatától addig, míg meg nem világosodunk, minden tettünkkel e cél felé törekszünk. Amikor gyakorlunk annak eredménye lesz. Az eredmény hasznunkra lesz, és tudatunk tisztábbá válik. Az egyik eredmény például az lesz, hogy felismerjük, hogy mennyire lényeges a végső eredmény elérése, amitől még elkötelezettebbekké válunk. Ekkor pedig el akarjuk majd kezdeni az alapgyakorlatokat.